Lakberendezési tanácsok

Lakberendezés: Kisméretű lakások berendezéséhez jó tanácsok

lakberendezés-lakásfelújítás 

Kisebb méretű lakásokban, a legnagyobb problémát általában a megfelelő mennyiségű tárolásra alkalmas hely hiánya szokott gondot okozni.

Természetesen más egy egyedül álló ember, mint egy kétgyerekes család esete, de tudatos tervezésre, odafigyelésre mindkét esetben szükség van.

Ügyfeleimen és ismerőseimen is látom, hogy sajnos nagyon sok ember hajlamos arra, hogy a szekrényeiket folyamatosan megtömjék olyan holmikkal is, amire már rég nincs is szükségük, így egy idő múlva, éppen a napi életükhöz szükséges holmik tárolására nincs megfelelő mennyiségű helyük.

Az első és talán meghökkentő tanácsom mielőtt még belekezdenének egy lakásfelújításban, netalántán cserébe, vagy további bútorok vásárlásába, hogy tegyenek rendet az összes tároló helyiségükben! Amennyiben tudatosan azzal a céllal kezdenek bele egy ilyen tevékenységbe, hogy legyen elegendő helyük, megdöbbentően sok holmitól fognak megszabadulni.

Kisméretű lakásoknál ugyan ritka, de ha van kamra, akkor azt is gondolják át, hogy az ott lévőket, – egy alapos rendrakás után – :-) valóban nem tudnák-e elhelyezni egy plusz konyhaszekrényben. Ha igen, akkor ezt a helyiséget is át lehet alakítani egy gardróbbá.

Ha ezt sikerült elvégezniük, csak akkor járják végig szisztematikusan a lakást az ügyben, hogy hová lehetne még több zárt szekrényelemeket elhelyezniük.

 A lakás átlagos belmagassága esetén (2.6 m- és 3 m), érdemes a ruhásszekrényeket mennyezetig legyártatni.

Az előszobában a bejárati ajtó és a fürdőszobában az ajtó fölé, nyugodtan helyezzenek el egy legalább 45 cm mélységű szekrényt, egészen az ajtótok felső részétől a mennyezetig.

Amennyiben elfér, akkor legyen egy legalább 140 cm magas, dupla soros cipőszekrényük, és a napi használatban lévő lábbeliket ebbe tegyék, hogy az előhagyott cipők ne keltsenek rendetlenség érzetet már a lakásba egyből belépve.

A konyhában a konyhatervezés során gondoljanak arra, hogy a felső szekrények  lehetnek akár mennyezetig érőek. Igaz, hogy a legfelső polcot csak székről, vagy kis létráról lehet elérni, de ide fel lehet tenni pl. az ünnepi étkészletet, vagy ritkábban használt konyhai edényeket, eszközöket.

A felső konyhaszekrény elemeit ajánlatos változatosan elrendezni, legyen köztük nyitott rész, zártak közül üveges, pl. diszkréten világító LED-szalaggal, amit az üvegpolc mögé lehet szerelni.

Az alsó konyhaszekrény munkapultján lehetőleg minél kevesebb dolgot hagyjanak elő, ezzel is azt az érzetet keltve, hogy elegendő hely van a lakásban.

 Az alsó konyhaszekrény elemek lábazatába is lehet kérni az asztalostól fiókokat.

A hűtő fölötti szekrény legyen olyan mély, mint a hűtő.

A lakótérben ügyeljünk a dísztárgyak mennyiségére, inkább kevesebb, de jobban a bútorok stílusához kiválasztott darabok legyenek elhelyezve, ezzel nem zsúfolva túl a lakás megjelenését.

 A tükröknek nagy szerepük lehet, akár előszobáról, fürdőszobáról, vagy hálószobáról van szó, esetleg még a falhoz közel álló étkező asztal fölé is ajánlott elhelyezni belőle.

A minél nagyobb tükör elhelyezése, nem csak tértágító hatású lehet, hanem nagyban tudja javítani a helyiség megjelenését is.

Az ülőalkalmatosság lehetőleg legyen ágyneműtartós, még ha nincs is alvásra használva, de tárolóhely szempontjából elengedhetetlen.

Az dohányzó és étkező asztalok legyenek üvegből, – lehetőleg a lekerekített sarkokkal, vagy fakeretben lévőket ajánlanám – és egyébként is a keskeny, nem tömör, vaskos megjelenésű bútordarabokat válasszák a berendezéshez.

Külön hálószoba esetén a jól és kényelmesen használható franciaágy mindenképpen legyen ágyneműtartós. Egyedi készítés esetén az átlagosnál lehet magasabb is, vagy dobogóra helyezett, így még több tároló helyet lehet nyerni.

A fürdőszoba berendezésénél, érdemes átgondolni, hogy valóban szükség van-e kádra, vagy elég-e a zuhanyzó, ami egy jó minőségű, masszírozó fali zuhanypanellel, sokkal komfortosabb is tud lenni, mint egy kád. (Figyelem a jó minőségű fali zuhanypaneleket nem 60.000 Ft,- ért árulják, ezek általában vizet ugyan tudnak spriccelni, de masszírozni semmiképpen.)

 

Mindezek mellett érdemes odafigyelni a lakberendezés során, az egész lakásban alkalmazott textilek kiválasztására is, minél könnyedebb anyagok beszerzését javaslom pl. függöny választásánál. Terítő helyett használjanak tányéralátétet, ha nem muszáj, ne legyen sötétítő függöny, helyette redőny, vagy roló.

Csempe választásnál a kisebb méretűt és lehetőleg világos színűt érdemes kiválasztani.

Nem ajánlott a falakat vastag, nehéz képkeretekkel terhelni, díszítsék inkább keret nélküliekkel, vagy keskeny kereteset válasszanak. Képek helyett ajánlom azt is, ha egyes falfelületet kiemelnek egy, a többi falszíntől jelentősen eltérő színnel, vagy apró mintás tapétát alkalmaznak. Nagyon jó választás lehet pl. átlagos belmagasság esetében, a függőleges elrendezésű, diszkrét, keskeny csíkos tapéta is.

A növényeket úgy válogassák ki, hogy azok ne terebélyesen fejlődjenek, hanem vagy lefelé fussanak, vagy egyenesen felfelé nőjenek, és inkább a kisebb, finomabb elrendezésű levelekkel rendelkezzenek.

A bútorok színei inkább világosak (nyír, bükk, fenyő, vagy fehérre pácolt/ festett,) legyenek. A színek kiválasztásánál ne essenek túlzásban, legyen három egymáshoz illő szín, és annak kombinációját használják fel az egész lakásban.

A minél több fényforrás elhelyezése is nagyon fontos, inkább több lehetőség legyen, amit a megfelelő fényviszonyoknak és igényeknek megfelelően lehet felváltva használni.

A kellemes, jó hangulatot elősegítő LED-szalagos megoldások, képmegvilágítók igen nagy szerepet jelentenek minden lakás megjelenésében.

Egy esetleges lakásfelújítás előtt, a színek, főleg a falszínek, burkolatok kiválasztásánál vegyük figyelembe a lakás természetes fénnyel való ellátását, valamint érdemes annak is utána nézni, hogy a színek milyen pszichés hatásokkal hatnak szervezetünkre, hangulatunkra.